ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ - Σάββατο, 30 Μαΐου '2015'
Ανοικτό θέατρο Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» Ίλιον Αττικής
Διοργάνωση «ΛΑΒΡΥΣ»

Η εορτή των ΑΤΤΙΚΩΝ ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ, που ίδρυσε η Λατρευτική Κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ με όραμα να υπάρχει μια μεγάλη εορτή του Ελληνισμού στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά με μεγάλη επιτυχία. Μια επιτυχία που έχει ιδιαίτερη σημασία διότι γίνεται εν μέσω της έντονης και πολλαπλής κρίσης της εποχής μας, στοιχείο που αναδεικνύει την δύναμη της ελληνικής ψυχής.

Τα φετινά Αττικά Διονύσια είχαν πεντάωρη διάρκεια και ήταν διανθισμένα από πολλές παρουσιάσεις και δρώμενα με επίκεντρο πάντα τον Ελληνικό Πολιτισμό. Η διοργάνωση μιας τέτοιας εορτής απαιτεί μια πολύμηνη και πολύπλευρη προετοιμασία. Ως εκ τούτου θέλουμε να ευχαριστήσουμε το πλήθος των εθελοντών που συμμετείχαν. Τους συντονιστές, συνθέτες, συγγραφείς, χορογράφους, μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς, ερευνητές, μελετητές, αλλά και όλους όσους βοήθησαν ποικιλοτρόπως την ΛΑΒΡΥΣ στην διοργάνωση της εορτής και φυσικά όλους όσους την στήριξαν με την παρουσία τους.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε με τη σειρά που συμμετείχαν:

Το οργανοποιείον «Αναστάσιος» (www.luthieros.com) που μας έκανε την τιμή να ταξιδέψει από τον Έβρο για να παρουσιάσει τα μουσικά οργάνα της αρχαιότητας όπως η Λύρα που κατασκευάζει.
Το συγκρότημα «Κάβειρος» που ανέλαβε να πραγματοποιήσει την παρουσίαση της λύρας του οργανοποιείου και μας ταξίδεψε μουσικά με τους μελοποιημένους ορφικούς ύμνους.
Το Εκπαιδευτικόν Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Άγημα ΛΕΩΝΙΔΑΣ που για μια ακόμη φορά παρέστει πάνοπλο ψυχή και σώματι και παρουσίασε την αρχαιοελληνική φάλαγγα, προσφέροντας την πολύτιμη γνώση που βρίσκεται πίσω από την ασπίδα και το δόρυ, βασιζόμενο σε πολύχρονη μελέτη που απαιτεί χρόνο κόπο και κόστος αποκλειστικά των μελών του Αγήματος.
Τον Γυμναστικό Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας «Olympian Team» για την εξαιρετική παρουσίαση και επίδειξη του αθλήματος του Παγκρατίου.
Τα μέλη της «Λάβρυς» Γιώργο Κλώνη και Όλγα Παπαχρυσοστόμου για την ερμηνεία τους στο θεατρικό δρώμενο, του Τάκη Παναγιωτόπουλου, με θέμα την γέννηση του θεάτρου.
Τους συντελεστές που μας μύησαν στο αρχέγονο δρώμενο της Μινωικής Θυρσοτίναξης: Τον Παρμενίδη Ιω. Μπουσίου για την δημιουργική ιδέα του δρωμένου, την ομάδα Τέχνης & Χορού «ΑΤΡΑΠΟΣ» για τις χορογραφίες, τον Τελεστικό Θίασο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΥΣ», τα μέλη της «ΛΑΒΡΥΣ» για την πλαισίωση του τελεστικού θιάσου, την πρωτότυπη μουσική επένδυση, την φροντίδα για τις ενδυμασίες και την γενική εμφάνιση των τελεστών. Τις Σάντρα Νίκα και Τζένη Λαμπρινάκου για την ετοιμασία των κομμώσεων και τις βαφές προσώπου του τελεστικού θιάσου.
Τους Γιώργο Νίκα, Γιώργο Ορφέα Τρανό και Αλέκο Αλεξανδρόπουλο για τους ξεσηκωτικούς ρυθμούς στην γκάιντα.
Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε την διοίκηση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», για την δύσκολη προσπάθειά τους να κρατήσουν λειτουργικό το ανοιχτό θέατρο και γενικότερα ζωντανό στο σύνολό του αυτό το μοναδικό μέρος του Αττικού τοπίου.

Χαιρετισμός διοργανωτών από τον Τάκη Παναγιωτόπουλο

Τα ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ πραγματοποιούνται για έβδομη συνεχόμενη φορά. Η επιτυχία του θεσμού οφείλεται στην θέρμη για τον ελληνικό τρόπο ζωής, το πλήθος των εθελοντών που συμμετέχουν στην εορτή, και φυσικά σε όλους εσάς που την στηρίζετε με την παρουσία σας.
Τα ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ που έχουν γίνει πλέον θεσμός, είναι μια σύγχρονη εορτή που συνθέτει το χθες με το σήμερα και αποσκοπεί στο να αναδείξει όλα εκείνα τα στοιχεία που ορθώνουν το ανάστημα του ανθρώπου, παρέχοντας θεραπεία στην ψυχή και στο νου με οδηγό τις κλασσικές Ελληνικές εορτές προς τιμήν του Θεού Διονύσου.

Ο ελληνικός τρόπος ζωής που εντός του βρίσκονται οι επίσημοι εορτασμοί, βλάστησε στο πλούσιο εδαφολογικό ανάγλυφο και στις θάλασσες αυτής της υπέροχης γωνιάς του πλανήτη πριν από χιλιάδες χρόνια. Ο ελληνικός τρόπος ζωής ύψωσε τον άνθρωπο στο ανάστημά του, στο να μπορεί να βιώσει ελεύθερος το ευγενικό συναίσθημα της πληρότητας της ζωής, της ευδαιμονίας. Οι αυτάρκεις πόλεις της αρχαιότητας, με ισχυρούς οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς, ευπρεπή ιδιωτικά οικήματα, αλλά και με αγορές, βουλευτήρια, φιλοσοφικές σχολές, θέατρα, γυμναστήρια, στάδια, υδραγωγεία, ασκληπιεία, πινακοθήκες, γλυπτά, ηρώα, μνημεία ανδρείας, Ιερά τεμένη, Ναούς και Βωμούς, σηματοδότησαν την θέσπιση του δικαιώματος στην βίωση της ευδαιμονίας. Και η φυσική ανάγκη για την βίωση της ευδαιμονίας ήταν αυτή που οδήγησε τον άνθρωπο να δημιουργήσει το περιβάλλον αυτό, αξιοποιώντας τον φυσικό του πλούτο ώστε να συνθέσει τον ελληνικό πολιτισμό.

Σκοτεινοί χρόνοι ακολούθησαν. Αργότερα ονομάστηκαν μεσαίωνας, και αυτός ο λαμπρός πολιτισμός καταστράφηκε, όχι από φυσικές αιτίες αλλά από ανθρώπινο χέρι, επειδή απλά ήταν ενάντια στο πιστεύω του. Ίσως είναι πραγματικά δύσκολο να παραδεχθούν όλοι ότι αυτό συνέβη. Όμως σήμερα ακόμη κι πιο δύσπιστος νομίζω ότι αναθεωρεί βλέποντας τις εικόνες από τις καταστροφές των μνημείων εκεί στην μέση ανατολή που άλλοτε άκμαζε ο ελληνικός πολιτισμός. Αυτά που σήμερα θαυμάζουμε στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους είναι ότι απέμεινε από μια αντίστοιχη καταστροφή που συνέβη πριν από 1600 χρόνια σε τούτο εδώ τον τόπο αλλά και όπου αλλού υπήρχε κάτι που να θύμιζε Ελλάδα. Η αρχή της καταστροφής έγινε από τους βωμούς τους ναούς και τα αγάλματα των θεών, αλλά αυτό το γεγονός απ' ότι φάνηκε αργότερα ήταν αρκετό για να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα στοιχεία του πολιτισμού, φιλοσοφικές σχολές, θέατρα, τέχνες, δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα κλπ. Και να φτάσουμε στο σημείο, εκεί που βρίσκονταν το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, στην καρδιά της πόλης μας, της Αθήνας, να κείτονταν ερείπια γύρω από ένα τοπίο εξαθλίωσης. Είναι γνωστό το ότι αν αφαιρέσεις τα θεμέλια το οικοδόμημα καταρρέει.

Ύστερα από τον υπερχιλιόχρονο μεσαίωνα φωτεινά πνεύματα αναζήτησαν τα σπαράγματα που είχαν επιβιώσει από το ένδοξο παρελθόν. Οι μετέπειτα ονόμασαν την εποχή αυτή Αναγέννηση και ύστερα Διαφωτισμό. Η ανθρωπότητα φάνηκε προς στιγμή ότι θα ξανάβρισκε την οδό προς την ευδαιμονία. Όμως κάτι δεν πήγε καλά και το όραμα χάθηκε. Η σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση, σε μια εποχή που τεχνολογικά έχουμε φτάσει στο διάστημα, το αποδεικνύει. Μια κρίση που δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενη, αλλά κάνει συνεχώς κύκλους. Εμείς έχουμε να προτείνουμε μια άλλη οδό. Να βιώνουμε ατομικά και συλλογικά τον ελληνικό πολιτισμό όσο δυνάμεθα και να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για να ξαναστήσουμε τα θεμέλια του οικοδομήματος. Στον αγώνα αυτόν διαθέτουμε όπλα ισχυρά την γραμματεία μας, τις τέχνες μας, τις αρετές μας και παραστάτες ας έχουμε τους θεούς των προγόνων μας. Αγκαλιάστε και δυναμώστε αυτήν την προσπάθεια για το σήμερα και το αύριό μας.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις, τα θεατρικά και τελεστικά δρώμενα, η μουσική και η συνεστιακή μέθεξη που διοργανώνουμε σήμερα, αποσκοπούν στη σύνθεση ενός εορταστικού πλαισίου το οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη όσο ποτέ, ώστε να δύναται να καλλιεργεί και να ολοκληρώνει την κοινωνική του διάσταση και να μπορεί να αυξάνει τη ψυχική του δύναμη και το σθένος, σε πείσμα των διχαστικών και ατομικιστικών εποχών που επιφέρουν τη δυστυχία. Σήμερα λοιπόν ευδαιμονούμε βιώνοντας τον Ελληνικό Πολιτισμό και κρατάμε παράλληλα αναμμένη τη δάδα που φωτίζει τη πορεία μας προς τα εμπρός με φρόνηση, δικαιοσύνη και ανδρεία.
Ευχαριστούμε.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΤΤΙΚΩΝ ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ '2015'

19:00 Άνοιγμα θυρών
19:30 Έναρξη - Αττικά Διονύσια 7 χρόνια θεσμός
19:45 Παρουσίαση αρχαίας λύρας της οργανοποιίας «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ» luthieros.com
μουσική επίδειξη από το συγκρότημα «ΚΑΒΕΙΡΟΣ»
20:05 Παρουσίαση αρχαιοελληνικής φάλλαγας
(Εκπαιδευτικόν Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Άγημα «ΛΕΩΝΙΔΑΣ»)
20:20 Παρουσίαση του αθλήματος του Παγκρατίου και επίδειξη
«Olympian Team» Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας
20:35 Εις Διόνυσον - Μικρό θεατρικό δρώμενο με θέμα την γέννηση του θεάτρου
Λατρευτική κοινότητα «ΛΑΒΡΥΣ»
21:15 Δρώμενο Μινωϊκής Θυρσοτίναξης
Τελεστικός Θίασος «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΥΣ»,
Ομάδα Τέχνης & Χορού «ΑΤΡΑΠΟΣ»,
Λατρευτική κοινότητα «ΛΑΒΡΥΣ»
22:45 Ευωχία με τραγούδια και χορό
.