ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ '2014' -
Σάββατο, 31 Μαΐου '2014
'
Ανοικτό θέατρο Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» - Ίλιον Αττικής
Διοργάνωση «ΛΑΒΡΥΣ»

Τα ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ πραγματοποιήθηκαν για έκτη συνεχόμενη φορά με μεγάλη επιτυχία. Μια επιτυχία που έχει ιδιαίτερη σημασία διότι πραγματοποιήθηκε εν μέσω της πολλαπλής έντονης κρίσης της εποχής μας, στοιχείο που εκφράζει την δύναμη της ελληνικής ψυχής.

Τα φετινά Αττικά Διονύσια είχαν πεντάωρη διάρκεια και ήταν διανθισμένα από πολλές παρουσιάσεις και δρώμενα που αφορούν τον Ελληνικό Πολιτισμό. Η διοργάνωση μιας τέτοιας εορτής απαιτεί μια πολύμηνη προετοιμασία που περιέχει ποικίλες διεργασίες. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το πλήθος των εθελοντών που συμμετείχαν, συνθέτες, συγγραφείς, μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς, ερευνητές, μελετητές, όλους τους συντονιστές, φροντιστές και όλους όσους βοήθησαν ποικιλοτρόπως την ΛΑΒΡΥΣ στην διοργάνωση της εορτής και φυσικά όλους όσους την στήριξαν με την παρουσία τους.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε με τη σειρά που συμμετείχαν:

Το Σβουροποιείον.
Το οργανοποιείον «Παλμός» για την παρουσίαση των μουσικών οργάνων της αρχαιότητας όπως η Λύρα και η Βάρβητος κατασκευασμένων με παραδοσιακή μέθοδο και υλικά.
Τον Γιώργο Κλώνη για την ερμηνεία του στον «Μύθο της αρπαγής του Διονύσου από τους Τυρρηνούς Πειρατές» και το συγκρότημα Κάβειρος για την μουσική συνοδεία.
Το Εκπαιδευτικόν Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Άγημα ΛΕΩΝΙΔΑΣ που για μια ακόμη φορά παρέστει πάνοπλο ψυχή και σώματι και παρουσίασε τον Έλληνα Οπλίτη από διάφορες πόλεις, προσφέροντας την πολύτιμη γνώση που βρίσκεται πίσω από την ασπίδα και το δόρυ και που βασίζεται σε πολύχρονη μελέτη που απαιτεί χρόνο κόπο και κόστος αποκλειστικά των μελών του Αγήματος.
Το Μουσικό Σχήμα Κρητικής Μυσταγωγικής Μουσικής που μας ταξίδευσε στα ακούσματα της παράδοσής μας παρουσιάζοντας τον «Διπλό Πέλεκυ» με τον Μάνο Μαμιδάκη στην Λύρα, τον Παναγιώτη Διαμαντόγλου στο Λαούτο και τον Βασίλη Λιώση στα Κρουστά.
Τον Τελεστικό Θίασο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΥΣ» και τα μέλη της «ΛΑΒΡΥΣ» που υπό τη καθοδήγηση του Ιωάννη Παρμενίδη Μπουσίου, μας μύησαν στο αρχέγονο δρώμενο του Διόνυσου Δενδρίτη. Καταλυτική στην επιτυχία του δρωμένου ήταν η χορογραφία της Λίλυς Καραδήμα.
Τους Γιώργο Νίκα και Γιώργο Ορφέα Τρανό για τους ξεσηκωτικούς ρυθμούς στην γκάιντα.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε την διοίκηση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», για την δύσκολη προσπάθειά τους να κρατήσουν λειτουργικό το ανοιχτό θέατρο και γενικότερα ζωντανό στο σύνολό του αυτό το μοναδικό μέρος του Αττικού τοπίου.

Ευχόμαστε και του χρόνου με ΤΥΧΗ ΑΓΑΘΗ στα 7α ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ.Χαιρετισμός

Τα ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ πραγματοποιούνται για έκτη συνεχόμενη φορά. Πρόκειται για μια σύγχρονη εορτή που συνθέτει το χθες με το σήμερα και αποσκοπεί στο να αναδείξει όλα εκείνα τα στοιχεία που ορθώνουν το ανάστημα του ανθρώπου, παρέχοντας θεραπεία στην ψυχή και στο νου με οδηγό τις κλασσικές Ελληνικές εορτές προς τιμήν του Θεού Διονύσου.

Η εορτή αυτή πραγματοποιείται όλα αυτά τα χρόνια χαριν στο πλήθος των εθελοντών που συμμετέχουν και και φυσικά εσάς που την στηρίζετε με την παρουσία σας.

Τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνουμε δυστυχώς ότι τα Αττικά Διονύσια πραγματοποιούνται σε χαλεπούς καιρούς. Σε καιρούς που ακόμη και όταν ξεπεραστεί η κρίση που απειλή την διαβίωσή μας, τα προβλήματα που εμποδίζουν την ευδαιμονία μας θα παραμείνουν, οδηγώντας σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο, κάτι που δεν αξίζει ούτε σ'εμάς, ούτε και στους επόμενους από εμάς.

Εμείς με την βεβαιότητα που προκύπτει από τα δεδομένα της μέχρις τώρα ιστορικής πορείας της ανθρωπότητας σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη, προτείνουμε να στραφούμε ως πολιτισμός σε μια διαφορετική οδό. Αυτήν της ολοένα μεγαλύτερης προσέγγισης και βίωσης του αρχέγονου προγονικού μας πολιτισμού ως μέγιστο στήριγμα στην καθημερινότητά μας αλλά και στην προοπτική ενός πραγματικά ευδαίμονα βίου.
Κι αυτό γιατί ο Ελληνικός πολιτισμός όχι μόνον έχει καταγραφεί ιστορικά ως η πραγμάτωση του ευδαίμωνα βίου σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο, αλλά αποτελεί διαχρονικά την λύση για την έξοδο της ανθρωπότητας απο καταστάσεις όπως αυτή της βαρβαρότητας, είτε του μεσαίωνα που προηγήθηκε είτε και του μεσαίωνα που έπεται.

Οι περισσότεροι σημερινοί άνθρωποι θαυμάζουν στις βιβλιοθήκες ή στις προθήκες των μουσείων και στους αρχαιλογικούς χώρους ότι έχει απομένει μετά την βίαιη καταστροφή του πολιτισμού μας.
Για εμάς όμως η προγονική κληρονομιά δεν περιορίζεται στον θαυμασμό των ψειγμάτων αυτών και μόνον που σώζονται από έναν λαμπρό πολιτισμό.
Σ'ένα κομμάτι από κιονόκρανο εμείς βλέπουμε ένα περίλαμπρο ναό και ολόλαμπρη την ευσέβεια. Ένα εδώλιο θεάτρου μας αποκαλύπτει ένα κατάμεστο θέατρο. Ένα πήλινο κιούνι, μας φανερώνει ένα περίφημο υδραγωγείο. Τα θεμέλια του βουλευτηρίου μας δείχνουν το πολιτειακό μας σύστημα. Λίγοι στίχοι της Σαπφούς το μεγαλείο της ποίησης. Ένα αγγείο μας δίδει την παράσταση της καθημερινότητας ανδρών, γυναικών και παιδιών σε ευπρεπείς πόλεις και ιδιωτικές οικίες. Μια αιχμή δόρατος, τους αγώνες για την ελευθερία.

Βγάζουμε λοιπόν τα κομμάτια αυτά από τα μουσεία και τα βιβλία, τα κάνουμε πάλι δικά μας και υψώνουμε την φωνή μας δίπλα σ αυτήν των προγόνων.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις, τα θεατρικά και τελεστικά δρώμενα, η μουσική και η συνεστιακή μέθεξη που διοργανώνουμε σήμερα, αποσκοπούν στη σύνθεση ενός εορταστικού πλαισίου το οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη όσο ποτέ, ώστε να δύναται να καλλιεργεί και να ολοκληρώνει την κοινωνική του διάσταση και να μπορεί να αυξάνει τη ψυχική του δύναμη και το σθένος, σε πείσμα των διχαστικών και ατομικιστικών εποχών που επιφέρουν τη δυστυχία.
Σήμερα λοιπόν ευδαιμονούμε βιώνοντας τον Ελληνικό Πολιτισμό και κρατάμε παράλληλα αναμμένη τη δάδα που φωτίζει τη πορεία μας προς τα εμπρός με φρόνηση, δικαιοσύνη και ανδρεία, διότι :

« το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ' ελεύθερον το εύψυχον » (Θουκυδίδης, επιτάφιος λόγος Περικλή 43)

Έρρωσθε και ευδαιμονείτε.

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης


19:00 Άνοιγμα Θυρών

19:25 Έναρξη

19:30 Παρουσίαση παραδοσιακά κατασκευασμένων οργάνων της αρχαιότητας, όπως λύρα, Βάρβιτος και αυλών από το οργανοποιείο «Παλμός». Μια μουσική ξενάγηση από το χθές στο σήμερα. * Στον χώρο θα λειτουργεί και μικρό εκθετήριο των οργάνων, όπου θα μπορείτε να τα δείτε από κοντά και να λύσετε τις απορίες σας.

19:40 Ο Μύθος της αρπαγής του Διονύσου από τους Τυρρηνούς πειρατές
δραματοποιημένη αφήγηση με μουσική συνοδεία λύρας και κρουστών.

20:00 Παρουσίαση και επίδειξη από το Εκπαιδευτικό Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Άγημα «ΛΕΩΝΙΔΑΣ» των εξαρτήσεων και των διαφορετικών χαρακτηριστικών των οπλιτικών στολών των ελληνικών Πόλεων.

20:30 «Ο Διπλός Πέλεκυς» - Κρητική μουσική μυσταγωγία, ακουστικής μουσικής ένα κάλεσμα συμμετοχής σε κρητικές παραδοσιακές μυσταγωγικές μελωδίες και σκοπούς.
Μάνος Μαμιδάκης: Λύρα, Παναγιώτης Διαμαντόγλου: Λαούτο, Βασίλης Λιώσης: Κρουστά.

21:30 Δρώμενο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΔΕΝΔΡΙΤΗΣ» - Ο Τελεστικός Θίασος «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΥΣ» σε συνεργασία με την «ΛΑΒΡΥΣ» παρουσιάζουν το πανάρχαιο λατρευτικό δρώμενο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΔΕΝΔΡΙΤΗΣ». Ο μαιναδικός θίασος από παράφορους συντρόφους του θεού Διονύσου, στεφανωμένους με κισσό, φέροντες θύρσους, καλεί τον Άγριο θεό της βλάστησης σε θεία επιφάνεια. Σκηνοθεσία – Συγγραφή: Παρμενίδης-Ιωάννης Μπουσίου.

10:30 Παραδοσιακή μουσική - Γκάιντες και νταούλια.