Τα ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ πραγματοποιήθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη φορά με μεγάλη επιτυχία σε μια αντικειμενικά δύσκολη εποχή,δείχνοντας ότι η ελληνική ψυχή προσανατολισμένη στο δρόμο των αρετών, έχει τη δύναμη να συνασπίσει και να επιφέρειαποτελέσματα ανεξαρτήτως των καταστάσεων. Η έναρξη της εορτής σηματοδοτήθηκε από ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα που όχι μόνο δεν πτόησαν ούτε τους πρωταγωνιστές
των δρωμένων, ούτε τους συμμετέχοντες που παρευρέθησαν, αλλά έδωσαν και μια άλλη διάσταση στην πραγματοποίηση και ολοκλήρωσή της.

Η εορτή πέτυχε για μια άλλη φορά το σκοπό της. Να συνθέσει το χθες με το σήμερα και να αναδείξει όλα εκείνα τα στοιχεία που ορθώνουν το ανάστημα του ανθρώπου, παρέχοντας θεραπεία στην ψυχή και στο νου με οδηγό τις κλασσικές Ελληνικές εορτές προς τιμήν του Θεού Διονύσου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το πλήθος των εθελοντών που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εορτής, τους συντελεστές, τους υποστηρικτές και όλους όσους την στήριξαν με την παρουσία τους.

Ειδικότερες ευχαριστίες οφείλουμε ως διοργανωτές και εκ μέρους των συμμετεχόντων της εορτής (μετά τα πολλαπλά θετικά αλλά και συγκινητικά μηνύματα), σε όσους εργάστηκαν για το συντονισμό της, γεγονός που απαιτεί μήνες προετοιμασίας, και φυσικά στους συντελεστές των δρωμένων που αναφέρονται με τη σειρά εμφάνισης:

Τη θεατρική ομάδα "Μυθανυφάντρα" που μας παρουσίασε για πρώτη φορά σε θεατρική απόδοση τον Πλατωνικό μύθο του Ηρός για την επαναγέννηση της ψυχής με τίτλο, Παραμύθι «Αστερίων και Αστραία». Τις ευχαριστίες μας για την εξαιρετική παρουσίαση παρά την συγκυρία της βροχής εκείνη την ώρα.

Το Εκπαιδευτικόν Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Άγημα ΛΕΩΝΙΔΑΣ που για μια ακόμη φορά παρέστει πάνοπλο ψυχή και σώματι και παρουσίασε τον Πυρρίχιο Πολεμικό Χορό και την Ατομική Μάχη Οπλιτών.

Το Μουσικό Σχήμα με το Νεκτάριο Χατζιδάκη που μας χάρισε ταξίδευσε στην μουσική μας παράδοση.

Τον Τελεστικό Θίασο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΥΣ» που υπό τη διδασκαλία του Ιωάννη Παρμενίδη Μπουσίου, μας μύησε στο αρχέγονο δρώμενο του Διόνυσου Δενδρίτη.

Καταλυτική στην επιτυχία του δρωμένου ήταν η χορογραφία των Λίλυ Καραδήμα και Σβετλάνα Βόλκοβα καθώς και ο χορός των τριών Θυάδων με την προσθήκη της Ελένης Γιακουμάκη.

Τους Γιώργο Νίκα και Γιώργο Ορφέα Τρανό για τους ξεσηκωτικούς ρυθμούς στην γκάιντα.

Επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στην Μαρίνα Δανέζη και τους ανθρώπους της για την χορηγία και την λειτουργία του ηχητικού εξοπλισμού και των φώτων.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη διοίκηση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης”, για την δύσκολη προσπάθειά τους να κρατήσουν λειτουργικό το ανοιχτό θέατρο και γενικότερα ζωντανό στο σύνολό του αυτό το μοναδικό μέρος του Αττικού τοπίου.

Ευχόμαστε και του χρόνου με ΤΥΧΗ ΑΓΑΘΗ στα 6α ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ.


Φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο 


Χαιρετισμός

Τα ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ πραγματοποιούνται για πέμπτη συνεχόμενη φορά. Πρόκειται για μια σύγχρονη εορτή που συνθέτει το χθες με το σήμερα και αποσκοπεί στο να αναδείξει όλα εκείνα τα στοιχεία που ορθώνουν το ανάστημα του ανθρώπου, παρέχοντας θεραπεία στην ψυχή και στο νου με οδηγό τις κλασσικές Ελληνικές εορτές προς τιμήν του Θεού Διονύσου.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το πλήθος των εθελοντών που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εορτής, τους συντελεστές και τους συμμετέχοντες και φυσικά εσάς που την στηρίζετε με την παρουσία σας. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη διοίκηση του Πάρκου Τρίτση για την προσπάθειά τους να κρατήσουν ζωντανό αυτό το μοναδικό χώρο.

Τα φετινά Αττικά Διονύσια πραγματοποιούνται σε μια διόλου ευχάριστα διαμορφωμένη κατάσταση. Η συλλογική αλλά και ατομική κρίση που έντονα ζούμε, σηματοδοτεί μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στην ιστορία των Ελλήνων. Σ' αυτές τις στιγμές λοιπόν προτείνουμε την ολοένα μεγαλύτερη προσέγγιση και βίωση του αρχέγονου προγονικού μας πολιτισμού ως μέγιστο στήριγμα στην καθημερινότητά μας αλλά και στην προοπτική ενός πραγματικά ευδαίμονα βίου.

Πατούμε την ίδια γη και αντικρίζουμε τον ίδιο ουρανό με εκείνους που πρώτοι στην ιστορία ανύψωσαν τον άνθρωπο σε όλες τις πτυχές της ζωής του δίνοντάς τέτοιες συνθήκες διαβίωσης ώστε να τον κάνουν ευτυχή. Ο ελληνικός πολιτισμός χαρακτηρίστηκε στην κορύφωση του από αυτάρκεις, οργανωμένες και ελεύθερες πόλεις εναρμονισμένες στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον του τόπου μας και από πολίτες που απολάμβαναν λαμπρά δημόσια κτήρια και Ιερά και διέθεταν ευπρεπείς ιδιωτικές οικίες. Σε τακτικά διαστήματα η διοργάνωση δημόσιων αγώνων και εορταστικών εκδηλώσεων με ευσεβείς τιμές στο θείον, απάλυνε τον κόπο της καθημερινότητας.

Αυτός ο τρόπος ζωής δεν αποκτήθηκε ούτε διατηρήθηκε άκοπα, το αντίθετο μάλιστα. Όμως η ευχαρίστηση που απολαμβάνει ο άνθρωπος όταν κατέχει αυτά τα αγαθά, υπερβαίνει τον πόνο της απόκτησής και διατήρησής τους. Κι όλα αυτά συμβαίνουν με την συνθήκη, ότι ο άνθρωπος δύναται να πράττει ελευθέρως. Αυτό το τελευταίο οι Έλληνες το κατέκτησαν, δεν τους το παραχώρησε κανείς. Κι όταν η ελευθερία κινδύνευε τότε υπερασπίζονταν τις εστίες και τα ιερά, δηλαδή την ψυχή της πόλεως, όπως στο Μαραθώνα και στη Σαλαμίνα.

Χίλια χρόνια περίπου αργότερα από τις μάχες αυτές, ήρθαν καιροί που ο θαυμαστός αυτός πολιτισμός καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Οι πολίτες έγιναν υπήκοοι. Τα αγάλματα κομματιάστηκαν και οδηγήθηκαν σε ασβεστοκάμινα και χυτήρια. Τα Ιερά και τα δημόσια κτήρια κατεδαφίστηκαν πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Τα βουλευτήρια, οι φιλοσοφικές σχολές, τα θέατρα και οι βιβλιοθήκες έπαψαν να λειτουργούν. Πόλεις ολόκληρες ερήμωσαν όπως μας δείχνει η τραγική κατάληξη της πόλεως της Παλλάδος, της Αθήνας. Η υπερχιλιόχρονη αυτή εποχή ονομάστηκε μεσαίωνας και τερματίστηκε μόνον όταν κάποια ελάχιστα φωτεινά μυαλά, με τρανό παράδειγμα αυτό του Πλήθωνος στράφηκαν ξανά προς τον Ελληνικό πολιτισμό και οδήγησαν τη Δύση στην οδό προς την Αναγέννηση και αργότερα το Διαφωτισμό.

Όμως δυστυχώς η ματιά αυτή στον ελληνικό πολιτισμό δεν ήταν ολοκληρωτικά ξεκάθαρη απ' όλους και ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Σήμερα δίπλα στα ερείπια του αρχαίου κόσμου προστέθηκαν και τα σύγχρονα της περιβαλλοντικής και κοινωνικής καταστροφής. Σ' αυτόν τον τόπο που η φύση δίνει απλόχερα όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε, σήμερα οι περισσότεροι δεν ευδαιμονούν. Αυτό θα συνεχιστεί όσο εξακολουθούμε να αποστρέφουμε το βλέμμα μας από τον Ελληνικό πολιτισμό.

Εμείς είμαστε λάτρεις και εραστές αυτού του πολιτισμού. Δεν είμαστε όμως απλά ρομαντικοί νοσταλγοί ενός ένδοξου παρελθόντος, αλλά θέλουμε να βλέπουμε το μέλλον μας σ΄αυτόν και προσπαθούμε να πράττουμε στο παρόν αναλόγως.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις, τα θεατρικά και τελεστικά δρώμενα, η μουσική και η συνεστιακή μέθεξη που διοργανώνουμε σήμερα, αποσκοπούν στη σύνθεση ενός εορταστικού πλαισίου το οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη όσο ποτέ, ώστε να δύναται να καλλιεργεί και να ολοκληρώνει την κοινωνική του διάσταση και να μπορεί να αυξάνει τη ψυχική του δύναμη και το σθένος, σε πείσμα των διχαστικών και ατομικιστικών εποχών που επιφέρουν τη δυστυχία.

Σήμερα λοιπόν βιώνουμε ένα κομμάτι του Ελληνικού Πολιτισμού και ευδαιμονούμε, κρατώντας παράλληλα αναμμένη τη δάδα που φωτίζει τη πορεία μας προς τα εμπρός με φρόνηση και ανδρεία.

Έρρωσθε και ευδαιμονείτε.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

19:00 Άνοιγμα Θυρών

19:25 Έναρξη

19:30 - Παραμύθι «Αστερίων και Αστραία» - Η θεατρική ομάδα "Μυθανυφάντρα" μας παρουσιάζει σε θεατρική απόδοση τον Πλατωνικό μύθο του Ηρός για την επαναγέννηση της ψυχής..

19:50 Παρουσίαση πολεμικού Πυρρίχιου Χορού από το Εκπαιδευτικόν Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Άγημα ΛΕΩΝΙΔΑΣ.

20:00 - Έντεχνη Λαϊκή και Παραδοσιακή Μουσική - Μουσικό Σχήμα με το Νεκτάριο Χατζιδάκη, σε έντεχνο και έντεχνο παραδοσιακό πρόγραμμα.

21:00 Παρουσίαση ατομικής μάχης οπλιτών από το Εκπαιδευτικόν Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Άγημα ΛΕΩΝΙΔΑΣ.

21:15 Διάλειμμα

21:30 - Δρώμενο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΔΕΝΔΡΙΤΗΣ» - Ο Τελεστικός Θίασος «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΥΣ» εμπνέεται απο το πανάρχαιο λατρευτικό δρώμενο του ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΔΕΝΔΡΙΤΗ. Ο μαιναδικός θίασος από ενθουσιώδεις συντρόφους του θεού Διονύσου στεφανωμένους με κισσό, φέροντες θύρσους, καλεί τον Άγριο θεό της ανόθευτης ζωής σε θεία επιφάνεια.

10:45 - Παραδοσιακή μουσική - Γκάιντες και νταούλια