Τα ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ που πραγματοποιήθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη φορά, είναι μια
σύγχρονη εορτή που συνθέτει το χθές με το σήμερα και αποσκοπεί στο να αναδείξει όλα
εκείνα τα στοιχεία που ψυχαγωγούν τον άνθρωπο, παρέχοντας θεραπεία στην ψυχή και στο
νου με οδηγό τις κλασσικές Ελληνικές εορτές προς τιμήν του Θεού Διονύσου.
Τα φετινά Αττικά Διονύσια πραγματοποιήθηκαν σε μια ακόμη δύσκολη στιγμή στην ιστορία
των Ελλήνων. Οι τιμητικές εκδηλώσεις, τα θεατρικά και τελεστικά δρώμενα, η μουσική και
η συνεστιακή μέθεξη, συνέθεσαν ένα εορταστικό πλαίσιο το οποίο ο σημερινός άνθρωπος
έχει ανάγκη όσο ποτέ, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να καλλιεργεί και να ολοκληρώνει την
κοινωνική του διάσταση σε πείσμα των διχαστικών και ατομικιστικών εποχών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
¶νοιγμα θυρών (19:00)
Εισαγωγή Χαιρετισμός και καλωσόρισμα των διοργανωτών.
Παραδοσιακή μουσική
Τιμώντας τον αρχέγονο Ελληνισμό του Πόντου.
Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια του Πόντου με συνοδεία λύρας και νταουλιού.
Εκπαιδευτικόν Αρχαιοπρεπές Οπλιτικόν ¶γημα ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Παρουσίαση και επίδειξη Ελληνικής φάλαγγας, του οπλισμού της και μεθόδων μάχης από το Εκπαιδευτικό Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό ¶γημα ΛΕΩΝΙΔΑΣ.
Διάλειμμα (15')
Δρώμενο Διόνυσος Ερχόμενος (πρώτη παρουσίαση)
Σκηνοθεσία Μαρίνα Δανέζη.
Μετά την επιτυχία των δρωμένων Διόνυσος Δενδρίτης και Διονυσιακός Διθύραμβος στα προηγούμενα Αττικά Διονύσια, παρουσιάζεται για πρώτη φορά το δρώμενο «Διόνυσος Ερχόμενος». Το θεατρικό δρώμενο είναι ένας ύμνος στο Θεό Διόνυσο τη Φύση και τη Ζωή. Βασίζεται σε πάντα επίκαιρα και διδακτικά κείμενα των Ευριπίδη, Παλλαδά, Λουκρητίου, κ.ά.,
καθώς και σύγχρονα των Παρμενίδη Μπούσιου, Τάκη Παναγιωτόπουλου
και πλαισιώνεται με ορφικούς και ομηρικούς ύμνους και μουσική.
Παραδοσιακή μουσική
Γκάιντες και νταούλια.
Χαιρετισμός
Φίλες και φίλοι
Εκ μέρους των διοργανωτών της ΛΑΒΡΥΣ σας καλωσορίζω.
Τα ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ που πραγματοποιούνται για τέταρτη συνεχόμενη φορά, είναι μια σύγχρονη εορτή που συνθέτει το χθες με το σήμερα και αποσκοπεί στο να αναδείξει όλα εκείνα τα στοιχεία που ψυχαγωγούν τον άνθρωπο, παρέχοντας θεραπεία στην ψυχή και στο νου με οδηγό τις κλασσικές Ελληνικές εορτές προς τιμήν του Θεού Διονύσου.
Τα φετινά Αττικά Διονύσια πραγματοποιούνται σε μια ακόμη δύσκολη στιγμή στην ιστορία των Ελλήνων. Όπλο μας για την μόνιμη διαφυγή από την ατομική και συλλογική κρίση που έντονα σήμερα ζούμε, είναι η μεγαλύτερη προσέγγιση και βίωση του προγονικού μας πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που μεγαλούργησε στην εποχή του, ανυψώνοντας τον άνθρωπο σε όλες τις πτυχές της ζωής του δίνοντάς τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, κάνοντάς τον ευτυχή.
Είμαστε λάτρεις του Ελληνικού Πολιτισμού που δημιουργήθηκε από ανθρώπους με παιδεία και αρετές, και δημιούργησε στην κορύφωση του οργανωμένες πόλεις, με λαμπρά δημόσια κτήρια και Ιερά, με ευπρεπείς ιδιωτικές οικίες, αυτάρκη παραγωγή, εμπόριο, δημόσια διοίκηση, δίκαιο, δικαιοσύνη, βουλευτήρια, θέατρα, στάδια, γυμναστήρια, λουτρά, έργα τέχνης κλπ, όλα ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον.
Είμαστε λάτρεις του Ελληνικού Πολιτισμού που έδωσε τις ιστορικές μάχες για την ελευθερία στο Μαραθώνα στη Σαλαμίνα στις Πλαταιές, όχι μόνο από θαυμασμό, αλλά διότι θα θέλαμε και στο σήμερα να ζούμε σαν ελεύθεροι άνθρωποι, και σαν πολίτες στον δημόσιο βίο και σαν άτομα στον ιδιωτικό, στις επιδιώξεις μας της καθημερινής ζωής, με τις μεταξύ μας σχέσεις στηριγμένες στη φιλία. Και στην δημόσια ζωή μας σαν πολίτες, την πατρίδα μας ποτέ δε θα θέλαμε να τη παραδίδουμε λιγότερη στις επόμενες γενιές και από σεβασμό προ πάντων δεν θα θέλαμε να παραβαίνουμε τους νόμους, και περισσότερο εκείνους τους νόμους, που θεσπίζονται για υποστήριξη των αδικούμενων.
Αλλά και για το πνεύμα μας θα θέλαμε να έχουμε εφεύρει πλείστους όσους τρόπους να το ανακουφίζουμε από τους κόπους της καθημερινότητας, με εορταστικούς αγώνες και τιμές προς το θείον, τις οποίες θα θέλαμε να έχουμε καθιερώσει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, η δε ευχαρίστηση την οποία καθημερινά θα απολαμβάναμε από όλα αυτά, θα θέλαμε να διώχνει την μελαγχολία, όπως ακριβώς έπρατταν και οι πρόγονοί μας στην αρχαιότητα.(*)
Προϋπόθεση για τη βίωση όλων αυτών στο σήμερα, είναι η αυτάρκεια που ο μέγιστος καρπός της είναι η ελευθερία. Πηγή της είναι ο προγονικός μας πολιτισμός.
Οι τιμητικές εκδηλώσεις, τα θεατρικά και τελεστικά δρώμενα, η μουσική και η συνεστιακή μέθεξη που διοργανώνουμε σήμερα, αποσκοπούν στη σύνθεση ενός εορταστικού πλαισίου το οποίο ο σημερινός άνθρωπος έχει ανάγκη όσο ποτέ, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να καλλιεργεί και να ολοκληρώνει την κοινωνική του διάσταση και να αυξήσει τη ψυχική του δύναμη και το σθένος, σε πείσμα των διχαστικών και ατομικιστικών εποχών που επιφέρουν τη δυστυχία.
Σας καλούμε λοιπόν να βιώσουμε σήμερα ένα κομμάτι του Ελληνικού Πολιτισμού και να ευδαιμονίσουμε, κρατώντας παράλληλα αναμμένη τη δάδα που φωτίζει τη πορεία μας προς τα εμπρός με φρόνηση, ανδρεία και δικαιοσύνη.
Έρρωσθε και ευδαιμονείτε
(*) αποσπάσματα από την Θουκυδίδου Ιστορία 2.36. (επιτάφιος λόγος του Περικλή)